Gevel laten impregneren: wat is dat?

Remmers Funcosil

Een gevel krijgt constant met variërende weersomstandigheden te maken. Warmte, koude, regen,  sneeuw of wind. Daarom is het van tijd tot tijd nodig om de gevel te beschermen. Dat kan door het siliconeren en waterdichten van de gevel.

Hiervoor bestaat een gevelimpregnatie of gevelhydrofuge. De gevel wordt dan met een hydrofuge beschermd tegen vochtproblemen, alsook alle mogelijke weersinvloeden. Daarnaast bevordert een hydrofuge ook het isolatieniveau van het gebouw, waardoor het ook wat energiezuiniger gaat worden.

We vertellen u graag meer over een hydrofuge, de voordelen en het prijskaartje.

Wat houdt een gevel impregneren precies in?

Er bestaan twee soorten hydrofuges: de klassieke vloeibare hydrofuge en de hydrofuge gel/gevelcrème. Deze beide hydrofuges worden op twee verschillende manieren aangebracht, de vloeibare wordt verneveld op de gevel, terwijl de gel/gevelcrème met een borstel op de gevel wordt gesmeerd.

Veelal wordt de voorkeur gegeven aan de hydrofuge gel/gevelcrème. Het is een zeer duurzaam product en heeft een veel langere werking dan de vloeibare hydrofuges.

De hydrofuge gel is een milieuvriendelijk en veilig product. Het is Uv-bestendig en kan aangebracht worden zonder verlies of morsen.

De hydrofuge gel is ook de meest geschikte hydrofuge voor moeilijk te behandelen plaatsen waar een vloeibaar product voor problemen zou kunnen zorgen (zoals aanwezigheid van veel glaspartijen, natuursteen (blauwsteen, marmer,..), begroeiing… Door het feit dat het om een gel gaat, hoeft er niet afgeplakt te worden aangezien het product perfect smeerbaar is en niet afloopt.

De hydrofuge Stonegel is een hoogwaardige gel op basis van Silaan-Siloxaan Copolymeer en is ideaal voor het impregneren van bakstenen, betonklinkers, minerale pleisters en natuursteen.

Stonegel wordt gebruikt  om vochtinfiltratie in poreus metselwerk en betonnen constructies te verminderen, zonder de waterdampdoorlatendheid gevoelig te verminderen. Door de vermindering van vochtopname vervuilen de materialen minder snel en wordt de aantasting door zure regen eveneens beperkt. Stonegel wordt toegepast op baksteen, natuursteen, silicaatsteen, beton en cementbepleisteringen.

Stonegel verhindert, door zijn zelfreinigend karakter, de groei van mossen en algen en heeft een zeer lang “parel-effect”

Bij gevelimpregnatie krijgt de gevel een onzichtbare, doch waterbestendige laag om de poreuze lagen te beschermen.

Welke opties zijn er om de gevel te beschermen?

Om een correct zicht te krijgen op de prijs van gevelbescherming of gevelimpregnatie, moet u allereerst uitzoeken welke werkzaamheden er nodig zullen zijn.

U heeft bij de prijs enkele opties om uit te kiezen:

Optie 1: enkel hydrofuge

Bij een nieuwbouw zal de gevel niet snel moeten worden gereinigd moeten en kan enkel een hydrofuge geplaatst worden.

Optie 2: herstellingswerken aan de gevel + hydrofuge

Is uw gevel reeds beschadigd? Dan zult u, voor het aanbrengen van de hydrofuge, ook herstellingswerken moeten laten doen. Scheuren groter dan 0,3mm, slechte plekken, losse voegen, gaten, … dienen eerst hersteld te worden. De ondergrond moet ook vrij zijn van eventueel aanwezige verven, bitumen, …

De prijs voor de herstellingswerken verschilt sterk, afhankelijk van het soort werk dat dient te gebeuren.

Optie 3: Gevelreiniging + hydrofuge

Is uw gevel sterk vervuild? Dan is het noodzakelijk om de gevel eerst grondig te reinigen. Het impregneermiddel moet zich namelijk voldoende kunnen hechten om in de poriën te dringen. Zonder gevelreiniging verliest de hydrofuge dus effect. De ondergrond mag licht vochtig zijn wanneer de hydrofuge gel wordt aangebracht. We hanteren ook verschillende methodes om gevels te reinigen, afhankelijk van uw precieze muur.

Optie 4: Herstellingswerken en gevelreiniging + hydrofuge

Bij oudere woningen is het veelal noodzakelijk om de gevel te reinigen en te herstellen vooraleer men de hydrofuge kan aanbrengen.

Wat kost een hydrofuge gemiddeld?

Bij een hydrofuge verschillen de prijzen naargelang de soort hydrofuge. De hydrofuge gel/gevelcrème is duurder dan de klassieke vloeibare hydrofuge, maar heeft dan ook vele voordelen:

  • Er moet maar één laag aangebracht worden
  • De gevel moet pas na 10 à 15 jaar opnieuw behandeld worden
  • De gel/gevelcrème loopt niet van de gevel
  • De gel/gevelcrème dringt dieper in de gevel door de langere contacttijd.

Budgettair is er wat speling bij de keuze van uw gevelspecialist. U kunt in elk geval rekenen op de best mogelijke service, in combinatie met efficiëntie, indien u voor D&S renovatiewerken kiest.

 

Gevelhydrofuge nodig?
Contacteer D&S renovatiewerken voor een volledige prijsopgave.