Om de hoeveel jaar moet u een gevel kaleien?

Heeft u een gevel die met kalei is geschilderd? Of overweegt u dit te doen binnenkort? Dan heeft u misschien wel baat bij wat extra informatie over deze bijzondere gevelbekleding. Kalei is een verfsoort en –techniek die al ontzettend lang bestaat en vroeger voor een groot aantal doeleinden werd gebruikt. Tegenwoordig kunt u uw gevel in vele verschillende kleuren kaleien, met behoud van alle originele eigenschappen van dit mooie natuurproduct. Lees snel verder voor leuke weetjes en informatie over de levensduur van een laagje kalei.

Wat is kalei precies en waarom een gevel behandelen met kalei?

Kalei is een bijzondere en tevens gemakkelijke manier om uw gevel van een esthetisch fraaie laag bescherming te voorzien. Maar niet alleen een gevel: u kunt met kalei alle kanten op. Ook een tuinmuur, een bijgebouw of ander stenen muurtje knapt u in een handomdraai op met kalei. Kalei wordt al honderden jaren gebruikt als bescherming van materialen.

Denk aan het beschermen van muurtjes en huizen tegen vochtinfiltratie, het ontsmetten en schoon houden van stallen maar men gebruikte kalei vroeger zelfs op bomen, om ze te beschermen tegen vorst en inscheuren in de winter. Hierdoor verschilde de samenstelling van het product toen nog wel eens. Tegenwoordig wordt meestal kalk gemengd met zand en natuursteenpoeders, om een sterke mortel op te leveren die goed blijft zitten en sterk en weerbaar is.

Hoe werkt kalei en hoe beschermt het uw gevel?

Kalei maakt muren niet alleen mooi, maar beschermt ze ook. Dat is iets wat niet alle buitenschilderwerken of elke andere gevelbekleding per se doet. Kalei is een 100% natuurlijk product, dat enkel uit minerale grondstoffen bestaat. Dit heeft als groot voordeel dat kalei zeer damp-open is. Wat houdt dit in? Dat uw gevel bijzonder snel uit kan drogen wanneer deze nat wordt, omdat kalei de gevel laat ademen. Daarnaast heeft de kalk in de kalei een capillaire werking, dit betekent dat vocht uit de gevel wordt getrokken.

Met kalei vormt u tevens een solide beschermlaag voor uw voegwerk. In gevallen waarbij voegwerk al wat ouder is, kan dit wenselijk zijn om bijvoorbeeld scheurtjes tegen te gaan. U dient wel op te letten bij de aanschaf van kalei, indien u zelf het schilderklusje op wilt pakken. Kalei hecht van nature namelijk niet op reeds geschilderde oppervlakken. Dit leidt ertoe dat sommige fabrikanten extra bindmiddelen aan de kalei toevoegen, maar hierdoor gaat de damp-open werking teniet. Het beste laat u uw gevel door een specialist als D&S Renovatiewerken opknappen, dan weet u zeker dat u van alle voordelen van kalei zult genieten. Soms is een voorafgaande gevelreiniging aangewezen voor we kunnen kaleien.

Hoe lang gaat een gevel met kalei mee?

De vraag is natuurlijk: hoe vaak dient u een gevel met kalei opnieuw te schilderen? Het ligt er in dit geval aan of de kalei goed is aangebracht en of u inderdaad over geheel natuurlijke kalei beschikt. Maar u kunt er in principe van uit gaan dat een kaleilaag zeker 10 jaar mee kan gaan. Er zijn wat factoren die de levensduur ietwat kunnen beïnvloeden, zoals extra vochtige gebieden of gebieden waar veel mos en algen groeien. Of gebieden waar veel neerslag valt, waardoor de kaleilaag iets sneller zal slijten. Maar met goed onderhoud en reguliere schoonmaakbeurten kunt u dit al gauw opvangen.

D&S Renovatiewerken adviseert u graag over de best passende methode voor uw gevel. Contacteer ons gerust eens om een afspraak te maken.

 

Gevel laten kaleien?
Contacteer D&S renovatiewerken voor een volledige prijsopgave.